15.06.2021

ДО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ , АНГАЖИРАНИ С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 11 ЮЛИ 2021

 РИК 09 УВЕДОМЯВА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ, ЧЕ НА 21.06.2021 /ПОНЕДЕЛНИК/ ОТ 14.30 ЧАСА В ЗАЛА 301 НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ГР. КЪРДЖАЛИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА 

13.06.2021

ДО ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РИК 09 КЪРДЖАЛИ

Съгласно Чл. 36. (1) Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес, но не по-късно от 26 юни 2021 г. по образецриложение № 12-НС от изборните книжа).

Искането се прави писмено до кмета на общината, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление, без да се изисква електронен подпис, през интернет страницата   https://regna.grao.bg/ на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която извършва проверка на данните в постъпилите електронни заявления автоматизирано едновременно с подаването им.

13.06.2021

ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ И ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РИК 09 КЪРДЖАЛИ

Съгласно Чл. 37. (1) от Изборния кодекс при провеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на органите по чл. 23, ал. 1 по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане по чл. 36. За електронното заявление не се изисква подпис.

(2) Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление в срока по ал. 1, може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това не по-късно от 5 дни преди изборния ден и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

(3) (в сила от 01.05.2021 г.) В заявлението се посочват имената на избирателя, единният му граждански номер (личен номер), постоянният адрес (адрес на пребиваване) или настоящият адрес, когато е направено искане по чл. 36.

(3а)  ( в сила от 01.05.2021 г.) Органът по чл. 23, ал. 1 (общинските администрации по населените места, в които се води регистър на населението и се подписват от кмета на общината, съответно от кмета на кметството или от кметския наместник, и от секретаря на общината.) установява наличието на трайно увреждане на избирателя, което не му позволява да упражни избирателното си право в изборно помещение:

  1. служебно, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление;
  2. като изиска документ от ТЕЛК (НЕЛК), когато служебната проверка по т. 1 е неуспешна.

(4) Имената на избирателя, направил искане по ал. 1 или 2, се заличават от избирателния списък и се вписват от органа по чл. 23, ал. 1 в списък за гласуване с подвижна избирателна кутия. 

Съгласно Чл. 72, ал. 1, т. 6 и т. 14 от ИК посочва, че районната избирателна комисия следи за своевременното и правилно образуване на избирателните секции и формира и утвърждава единните им номера, както и следи за осигуряване на условия за гласуване на лица с увреждания по раздели VIII и IX на глава четиринадесета.

 

Съгласно Чл. 90, ал. 1 от ИК на територията на всяко населено място се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, подали заявление по чл. 37. Съгласно второ изречение на ал.1  РИК определя броя на подвижните секционни избирателни комисии в изборния район въз основа на подадените заявления

11.06.2021

МЕСТА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ СПИСЪЦИ

Районна избирателна комисия 09 – Кърджали информира за местата за обявяване на предварителните избирателни списъци, определени със заповеди на кметовете на общините на територията на 09 район - Кърджали, както следва:

Община Ардино

Община Джебел

Община Кирково

Община Крумовград

Община Кърджали

Община Момчилград

Община Черноочене

29.05.2021

ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ 2021 Г.

Приемането на документите за регистрация на кандидати за народни представители в изборите на 11 юли 2021 г. се извършва всеки календарен ден от 09.00 до 17.00 ч., в сградата на Общински център за култура и младежки дейности (Дом на културата) , гр. Кърджали, ул. „Мара Михайлова“ № 3

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидати за народни представители е 17,00 ч. на 08.06.2021 г. (32 дни преди изборния ден).

ПРОЦЕДУРА:

Право да бъде избиран за народен представител има всеки български гражданин, който отговаря на условията на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България:

- да няма друго гражданство;

- да е навършил 21 години към изборния ден включително (11 юли 2021 г.);

- да не е поставен под запрещение;

- да не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Регистрирането на кандидатските листи на партии и коалиции се извършва след представяне на предложение от съответната партия или коалиция с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите за народни представители (Приложение № 64-НС от изборните книжа ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК). Предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица. Към предложението партията или коалицията прилага:

а) заявление – декларация  по чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК от всеки кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия или коалиция, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 1 ИК, че е предложен за регистриране само от една партия или коалиция , както и че отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 3 ИК (Приложение № 66-НС от изборните книжа ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК);

б) пълномощно от лицата, упълномощени да представляват партията или коалицията пред РИК в случаите, когато документите се подписват или подават от упълномощени лица.

в) Таблица в електронен формат с имената на кандидатите – Приложение 1 от Решение 35-НС/19.05.2021г. на ЦИК ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК

 

Регистрирането на независими кандидати, предложени от инициативни комитети се извършва  след представяне на предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидата за народен представител (Приложение № 65-НС от изборните книжа ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК). Предложението се подписва от лицето, представляващото инициативния комитет. Към предложението се прилагат:

а) списък с имената, единния граждански номер, постоянния адрес и саморъчен подпис на най-малко едно на сто, но не повече от 1000 избиратели с постоянен адрес на територията на изборния район, подкрепящи регистрацията на независимия кандидат. Подписите се полагат пред член на инициативния комитет (Приложение № 67-НС от изборните книжа ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК). Членът на инициативния комитет, пред когото избирателят е положил подписа си в списъка, обработва и предоставя личните данни на избирателите при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни и носи отговорност като администратор на лични данни по смисъла на чл. 4, т. 7 от Регламент (ЕС) 2016/679.

Всеки избирател може да участва само в един списък. Списъкът се предава на хартиен носител и в структуриран електронен вид на технически носител. Формата и начинът на представяне на структурирания електронен вид на списъка са определени с Решение № 32-НС от 18 май 2021 г. на ЦИК. Последователността на вписване на избирателите в списъка на хартиен носител определя поредността на вписване в списъка на технически носител.

 б) заявление-декларация по чл. 255, ал. 1, т. 3 ИК от независимия кандидат, че е съгласен да бъде регистриран от предложилия го инициативен комитет, че отговаря на условията по чл. 65, ал. 1 от Конституцията и по чл. 254, ал. 4 ИК, че е предложен за регистриране само от един инициативен комитет и само в един изборен район, както и че отговаря на изискванията на чл. 3, ал. 3 ИК. (Приложение № 66-НС от изборните книжа ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК).

 

29.05.2021

ПОДАВАНЕ НА ПИСМЕНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИТЕ В РАЙОН ДЕВЕТИ - КЪРДЖАЛИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ СЪСТАВИТЕ НА СИК И ПСИК ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 11 юли 2021 Г.

При подаване на писмените предложения за назначаване съставите на СИК, за участие в изборите за народни представители за Народно събрание на 11.06.2021 г., кметът на съответната община, следва да представи данните на членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ и на електронен носител, в структуриран вид във формат EXCEL:

Таблица СИК

 

29.05.2021

УКАЗАНИЯ ЗА РИК ПРИ ОБРАБОТВАНЕ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 11 юли 2021 Г.

  1. РИК е администратор на лични данни за целите на произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.
  2. Членовете на РИК обработват личните данни по реда и условията, определени в Изборния кодекс (ИК). Законът за защита на личните данни (ЗЗЛД) и Общият регламент за защита на личните данни на ЕС се прилагат доколкото няма изрична уредба в ИК или когато ИК препраща към тях.
  3. РИК прилага предвидените в ИК и указаните от ЦИК изисквания за съхранение и достъп до изборните книжа и други мерки, които гарантират сигурността на обработването на лични данни.
  4.  Всички лични данни с цел произвеждане на изборитe за народни представители на 11 юли 2021 г. се обработват от РИК, без да се иска и без да е необходимо съгласие от избирателите и другите субекти на лични данни.
  5.  Лични данни са: ЕГН, адрес, данни по документ за самоличност, подпис и други, ако същите са предвидени в ИК.
  6.  Обработване на лични данни от РИК за целите на изборния процес е:
  • назначаване на членовете на секционните избирателни комисии;
  • издаване на удостоверения на застъпниците на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети;
  • списъци на представителите на политическите партии, коалициите и инициативните комитети и кандидатите;
  • приемане и работа с избирателни списъци;
  • приемане и обработване на жалби на сигнали;
  • вписване на имената и ЕГН на лицата, получили копие от протокола на РИК.
  • вписване на имената на застъпниците на кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети в регистъра на застъпниците и публикуването на имената на застъпниците в публичния регистър на РИК.
  1.  Субекти на лични данни са: избирателите, членовете на СИК, застъпниците и представителите на политическите партии, коалициите и инициативните комитети и кандидатите.
  2.  РИК публикува на интернет страницата си списъка на упълномощените представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, като заличава съответните лични данни.
  3. Забрани:

9.1. Забранява се използването на личните данни, събирани, обработвани и съхранявани в процеса на работа на РИК, за цели, различни от тези, определени в ИК.

9.2. Забранява се копирането, сканирането или заснемането по всякакъв друг начин на документи за самоличност, избирателни списъци и други документи с лични данни.

9.3. Забранява се на РИК, извън случаите, определени в ИК, да предават или разпространяват по какъвто и да е било начин лични данни, до които са имали достъп, във връзка с изборния процес.

  1. Застъпниците, наблюдателите и представителите на политическите партии, коалициите и инициативните комитети, и кандидатите, нямат достъп до личните данни, вписани в избирателните списъци, удостоверенията и регистрите на застъпниците и представителите, както и във всички други изборни книжа на РИК, съдържащи лични данни.
  2.  Нарушения на сигурността на лични данни е всяко действие на обработване на лични данни, извън целите, реда, условията и начините на обработване, посочени в ИК.
  3.  При установяване на нарушение на сигурността на личните данни председателят на РИК или определен от него член на РИК информира без забавяне служителя по защита на личните данни на ЦИК на електронна поща [email protected] Последният в срок от 72 часа от получаване на уведомлението от РИК уведомява КЗЛД.
28.05.2021

Отговорници от членовете на РИК за общините на територията на девети изборен район - Кърджалийски

 

Община

Отговорни членове на РИК Кърджали

Ардино

 

Димитрия Василева - 0887460298

Красимир Бибиновски - 0888604761

Джебел

 

Виолета Джарова - 0899176216

Неджатин  Салим  0877611660

Кирково

Иван Робов – 0885546612

Петър Захариев - 0889441146

Крумовград

 

Димитър Димитров – 0898594305

Беркант Барзат – 0878413031

Кърджали

Иван Илиев - 0888681969

Христина Георгиева - 0988352080

Момчилград

 

Емилия Владева – 0885703841

Галина Марева – 0896122257

Черноочене

 

Виолета Джарова - 0899176216

Неджатин Мехмед Салим - 0877611660

26.05.2021

Провеждане на заседание на РИК 09 на 28.05.2021г. от 17:30 часа

На 28.05.2021 година ще се проведе заседание на РИК-Кърджали от 17.30 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 172-НС / 11.07.2021

    относно: преминаване към гласуване с хартиени бюлетини

  • № 171-НС / 11.07.2021

    относно: Жалба от Айхан Осман – председател на ОС на ДПС ,гр.Момчилград

  • № 170-НС / 11.07.2021

    относно: Жалба от Лятиф Расим – Председател на общински съвет на ДПС - Кърджали

всички решения